Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят в

...
Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят в
Коментари Харесай

СЗО: Близо две трети от болниците в Газа са спрели да работят

Близо две трети от лечебните заведения в Газа са спрели да работят в изискванията на разрастващата се огромна вълна от смъртоносни въздушни удари на Израел по територията на линията, разгласи през днешния ден Световната здравна организация (СЗО), представена от Асошиейтед прес.

46 от общо 72 болнични заведения в анклава, включително 12 от 35-те клиники, са прекратили активността си, посочи СЗО. Палестински здравни чиновници споделят, че неналичието на електрозахранване и гориво за генераторите в резултат на израелската обсада, както и вредите, нанесени при въздушните набези, са довели до затварянето на доста лечебни заведения. Здравните служби в Газа осведомят, че над 700 души са убити от израелските въздушни удари през миналото денонощие.   

В същото време организации на Организация на обединените нации настоятелно приканиха през днешния ден достигането на филантропичната помощ до Газа да не бъде възпрепятствано, заявявайки десетки пъти, че актуалните доставки са извънредно нужни на палестинското население на анклава, съобщи Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новинарската организация показва, че апелите на организациите на Организация на обединените нации стават все по-отчаяни, откогато Израел наложи цялостна обсада на крайбрежната линия и стартира бомбардировки, с цел да изкорени радикалното палестинско придвижване " Хамас ", чиито бойци убиха мирни жители в южната част на страната при кръвопролитното си навлизане на 7 октомври сутринта.

Камиони с хуманитарни помощи започнаха да влизат от Египет в линията Газа в неделя след ускорени дипломатически старания, само че съгласно организациите на Организация на обединените нации позволените транспортни средства надалеч не са задоволителни. Половината от населяващите анклава 2,3 милиона души сега няма къде да живеят, доста от тях са ранени, а храната и чистата вода не доближават.

" Потокът с помощи откъм Египет, който бе обновен в края на предходната седмица, е капка в океана спрямо това, което е нужно ", съобщи Джереми Лорънс, представител на кабинета на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк. " Нуждата от гориво е незабавна ", съобщи Тамара Алрифай, говорителка на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA).  Браян Ландър, заместник-директор по незабавната помощ към Световната стратегия по прехраната (СПП), съобщи, че преди експлоадирането на сегашния спор за потребностите на популацията в линията Газа е трябвало да бъде доставяна помощ в 465 камиона на ден. " Сега виждаме, че минават най-вече по двадесет камиона дневно ", отбелязва той. " Все още не можем да достигнем до лечебните заведения в северната част на линията Газа. Молим коленопреклонно за трайна, огромна и предпазена филантропична акция ", показва Рик Бренан, шеф на районната работа за незабавна помощ за Близкия изток към СЗО, представен също от Ройтерс.

Агенцията се базира и на лекари в линията Газа, съгласно които постъпващи пациенти демонстрират признаци на заболявания в резултат на пренаселването на дребни площи и неприятните хигиенични условия. Това е резултат от разселването на повече от 1,4 милиони поданици на анклава, които спят във краткотрайни убежища под опасността на непрекъснатите израелски бомбардировки.

" Струпването на цивилни прави доста учебни заведения, употребявани за заслон на останали без дом хора, в съществени огнища на разпространяване на заболявания ", споделя Нахед Абу Таема, общопрактикуващ доктор в болничното заведение " Насер " в Хан Юнис, в южната част на линията Газа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР